Membru al clusterului turistic transfrontalier „Danubius”, în vizită de studiu în Ungaria
În perioada 3-7 februarie, 2025, Nicolae Minciună, vinificatorul, dar și proprietarul Cramei „Domeniile Pană” din satul Slobozia Mare, raionul Cahul, membru al clusterului turistic transfrontalier „Danubius”, a efectuat o vizită de studiu în Ungaria. Vizita de studiu a fost realizată alături de alți 5 membri, care reprezintă Clusterul Vinificație Cahul.
În cadrul vizitei de studiu, reprezentanții celor două clustere au vizitat trei macroregiuni din cele șase ale Ungariei, care întrunesc 22 de districte vitivinicole. Scopul vizitei de studiu a fost de a prelua bunle practici pentru a dezvolta activitatea celor două clustere în regiunea Cahul și vinificația țării în general.
Prima a fost vizitată Regiunea Tokaj, renumită pentru „vinul-rege”, care fascinează prin specificul său. Regiunea Balaton a lăsat, de asemenea, impresii plăcute. Regiunea care a fascinat cel mai mult a fost districtul Villany, cu specificul ei, clasificarea și cu prezentarea lui Villany Franc – un vin cu deja legendar al Regiunii.
Clusterului turistic transfrontalier „Danubius” a fost creat în iunie 2023, în regiunea dunăreană a bazinului Mării Negre, între IDIS „Viitorul”, Consiliul raional Cahul, Republica Moldova, Universitatea „Dunărea de Jos” din județul Galați, România și Primăria comunității teritoriale Reni, Ucraina. Clusterul a fost creat în cadrul proiectului transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; județul Galați, România și Comunitatea teritorială Reni, Ucraina), BSB-817”.
Crearea clusterului turistic „Danubius” are ca scop promovarea și dezvoltarea turismului verde în regiunea dunăreană a bazinului Mării Negre, consolidarea capacităților furnizorilor de servicii turistice, a autorităților locale și regionale din Cahul, Reni, Galați, dar și dezvoltarea turismului transfrontalier și verde, prin promovarea cooperării și a schimbului de bune practici. Clusterul, în cadrul activității sale, promovează potenţialul turistic al regiunii, inclusiv turismul verde. Totodată, clusterul contribuie la promovarea cooperării cu clusterele turistice din alte regiuni și țări.
Durabilitatea clusterului este asigurată și prin intermediul site-ului danube-ecotravel.com, creat în vederea promovării turismului verde în regiunea transfrontalieră.
Proiectul transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; comunitatea teritorială Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB-817, a fost implementat de către IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Cahul (Moldova), Comitetul Executiv al Consiliului Local al or. Reni (Ucraina) și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (România).
Proiectul este parte a Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 și este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și de către țările participante: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina.
Acest comunicat de presă a fost produs cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a proiectului BSB-817 și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.