Activitatea de promovare a turismului trebuie să fie o preocupare continuă a oricărui stat care își dorește să devină o destinație turistică solicitată, pentru a fi permanent în vizorul turiștilor, care intenționează să călătorească cu scopul de a cunoaște noi destinații turistice.
Experiența țărilor dezvoltate, din punct de vedere turistic, demonstrează că, oricât de bogat ar fi potențialul turistic al unei țări, punerea în valoare a acestuia nu se poate realiza de la sine, ci numai în urma unei colaborări strânse între mediul de afaceri și stat în materie de promovare turistică.
Pentru a ameliora problema vizibilității reduse, mai multe state, care își doresc să devină o destinație turistică solicitată, au creat Birouri de Informare Turistică sau Centre de Informare și Promovare a Turismului, așa cum sunt în Cahul, Galați și Reni.
Centrul de Informare Turistică Cahul a fost fondat în anul 2013 de către Agenția de Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană pentru a pune în aplicare strategia de valorificare a numeroaselor oportunități de care beneficiază municipiul Cahul, atât ca destinație turistică pe plan intern și extern, și centru de dezvoltare a mediului de afaceri, academic, medical etc., cât și ca punct de plecare spre alte obiective și trasee turistice din zona de sud a țării. Centrul este situat în Piața Horelor din municipiu, pe bulevardul Victoriei. Renovat și mobilat într-un stil elegant și plăcut pentru orice turist, centrul este dotat cu un calculator, un video-proiector, un aparat de fotografiat, un stand expozițional cu colecții de materiale ce promovează specificul local, un stand mobil și patru cvadricicluri care așteaptă turiști pentru a vizita locurile municipiului. Link pagina Facebook
Asemenea centre de informare turistică există în mai multe localități din Republica Moldova, inclusiv la Chișinău (bd. Ștefan cel Mare 83, în clădirea Primăriei municipiului Chișinău) și la Tiraspol (stânga Nistrului, strada Sovietskaya, 135).
Galați app. În ultima perioadă, pentru promovarea județului Galați, s-a optat pe o variantă mult mai facilă de actualizare și distribuire a informațiilor, modalitate accesibilă publicului larg din țară și nu doar. În loc de centre, s-a ales varianta unei aplicații: Galați app, disponibilă atât în App store cât și în Google Play. Aplicația oferă posibilitatea accesării informațiilor în limba română și în limba engleza. Avantajul principal al utilizării aplicației este acela că turistul poate obține toate datele necesare chiar înainte de a ajunge la centrul propriu-zis de informare/vizitare. Acest concept este unul eco, dacă ne gândim la hărțile sau materialele printate, care nu conțin informații actualizate, iar retipărirea lor presupune costuri suplimentare. Aplicația Galați app (https://galaticityapp.ro/?locale=ro) este structurată pe șapte categorii: ”Descoperă Galați”, ”Cazare”, ”Utile turiști”, ”Gastronomie”, ”Transport”, ”Timp liber și distracție” și ”Magazine”.
În prima categorie ”Descoperă Galați” sunt incluse date despre arhitectură, muzee, biserici și mănăstiri, parcuri zoo, atracții naturale, date despre Faleza Dunării, strada Domnească, Orășelul copiilor, turnul de televiziune sau Castrul roman de la Tirighina- Bărboși, etc. La secțiunea ”Cazare” sunt prezentate unitățile de cazare grupate în funcție de tipul acestora: hoteluri, pensiuni și hosteluri. ”Utile turiști” conține date despre agențiile de turism, urmând a fi adăugată și lista ghizilor și centrul de informare. Restaurantele și cramele sunt incluse la rubrica ”Gastronomie”. ”Transportul” este împărțit în transport public, încheieri auto și taxi. ”Timp liber și distracții” conțin informații despre Pub-uri, baruri, cluburi, cafenele și cofetării, sport și aventură, pescuit, călărie etc. Secțiunea ”Magazine” conține detalii despre mall-uri și librării. Mai mult decât atât, sunt prezentate toate evenimentele cultural-artistice, piese de teatru.
Centrele de informare turistică pun la dispoziția vizitatorilor/turiștilor informații despre locații, evenimente, posibilități de cazare, tururi, vinării, itinerare și oferte ale companiilor turistice. În incinta centrelor turiștii au acces la paneluri de informare interactive, unde pot găsi informații despre eventuale destinații. Totodată, turiștii beneficiază gratuit de consultare cât și de pliante, broșuri și cărți poștale, astfel încât să-și poată organiza sejurul până în cele mai mici detalii.
Pe teritoriul Comunității teritoriale Reni, există mai multe structuri implicate în activități de promovare turistică. La nivel comunitar, a fost înființat un Departament pentru dezvoltarea culturii și turismului din cadrul Consiliului Orășenesc Reni, unde diverși specialiști calificați se ocupă de domeniul dezvoltării turismului. Dezvoltarea și promovarea turismului în comunitate se realizează printr-o strânsă cooperare între mediul de afaceri, autorități
locale și cetățeni. Ca structură de promovare și dezvoltare a turismului este Departamentul Culturii, Turismului, Tineretului și Sportului din cadrul Consiliului Orășenesc Reni, care se axează pe:
Adresa:
Ucraina, 68803, regiunea Odesa, orașul Reni, strada Voznesenskaya, nr. 159.
Director: Asarji Antonina Petrovna
Telefon: +38 (093) 505-88-45
Program de lucru: luni-joi de la 9:00 – 18:00, vineri 9:00 – 17:00
https://www.facebook.com/groups/1367788293584669/
De asemenea, există și Centrul Regional al Culturilor Naționale din Reni care are aceleași obiective ca și Departamentul Culturii, Turismului, Tineretului și Sportului, menționat mai sus.
Adresa:
Ucraina 68800, regiunea Odesa, orașul Reni, str. Kartashova, nr. 37
Director Muntyan Marina Alexandrovna,
Telefon: +38 (093) 812-62-62
Email: ocnkreni@ukr.net
Program de lucru: luni-joi 9:00 – 18:00, vineri
9:00 – 17:00
https://www.facebook.com/ocnkreni/