Descopera raionul Cahul

Turismul este mai întâi de toate despre crearea amintirilor, despre emoții, despre trăiri. Înainte de a descoperi peisajele unei noi destinații, descoperiți OAMENII pentru că anume ei sunt cel mai valoros potențial turistic.

Aici veți găsi informații succinte despre obiectivele turistice din raionul Cahul, pentru a vă familiariza cu frumusețea locurilor dar vă lăsăm pe voi să le descoperiți în adevărata lor splendoare.

Resursele turistice naturale ale raionului Cahul se remarcă printr-o diversitate foarte mare și prezintă o importanță atât națională cât și internațională.

Rezervaţia Știinţifică „Prutul de Jos”

a fost creată pentru conservarea unui complex natural acvatic și de luncă reprezentativ situat în albia Prutului, la confluența cu fluviul Dunărea. Rezervația este amplasată în lunca râului Prut, partea de vest a satului Slobozia Mare, având o suprafaţă de 1755,4 ha. În componenţa rezervaţiei se include lacul Beleu cu o suprafaţă de 628 ha (1/3 din suprafaţa rezervaţiei). Vegetaţia include peste 193 de specii de plante, 189 specii de păsări, 34 specii mamifere, 7 specii de reptile, 11 specii de amfibieni, 27 specii de peşti. 

Posibilităţile vizitării Rezervaţiei sunt variate şi depind de timpul disponibil al vizitatorilor, de categoria de vârstă a acestora, precum şi de nivelul hidrologic al lacului Beleu.

Administrația rezervației pune la dispoziția vizitatorilor două trasee: unul terestru și unul acvatic.

La 13 noiembrie 2018, rezervația a fostînscrisăînRețeauaMondială UNESCO a RezervațiilorBiosferei, devenind prima rezervație a biosferei instituită în Republica Moldova.

Date de contact: 

s.Slobozia Mare, r-nul Cahul, Rezervaţia Naturală ,,Prutul de Jos” Tel./Fax: 029960503062122295

Monumentul naturii „Aflorimentul de la Văleni”

este o arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafață de 3 ha, la 0,5 km sud de satul Văleni, pe panta de est a văii râului Prut. Aflorimentul este reprezentat de locul unde apar la suprafața pământului rocile sau mineralele din cauza eroziunii sau descoperirii lor artificiale, deschidere geologică.

Aici se regăsesc 14 specii de plante rare de stepă incluse în Cartea Roșie a Moldovei.

Mai este cunoscut și ca „Dealurile de aur” sau „Colinele de aur”.

Alte arii protejate de stat sunt:

  • Rezervația naturală silvică „Baurci – Români”
  • Rezervația naturală silvică „Vadul lui Isac”
  • Rezervația naturală silvică „Flămânda”
  • Rezervația naturală silvică „Liceul Bolgrad”
  • Râpele de la Văleni
  • Râpa de la Tartaul sau Râpa Boierescu

LACURI ȘI RÂURI

Suprafețele acvatice au fost întotdeauna puncte de atracție fie prin peisajele pe care le oferă, fie prin fauna și flora pe care o găzduiesc, fie prin activitățile de agrement care pot fi practicate. În preajma satelor Slobozia Mare şi Văleni, din raionul Cahul, se găseşte Beleul. În baza acestuia a fost creată rezervația naturală „Prutul de Jos”, care este un colţ de rai pentru păsări de baltă, peşti, animale şi plante, o bună parte dintre care sunt incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova.Lacul Beleu, ocupă 628 ha sau 1/3 din suprafaţa rezervaţiei Prutul de Jos. Acesta este un relict al Dunării şi are o vechime de peste 5-6 mii de ani fiind de-a lungul timpului sursa de supravețuire a localnicilor. Adâncimea lui variază între 0,5 – 2 m, lungimea – 5 km, lăţimea – 2 km. Lacul este un loc de popas pentru multe păsări migratoare de apă şi de baltă. Fauna lacului este reprezentată de circa 198 specii de animale și 140 specii de păsări. Printre speciile rare de mamifere care se întâlnesc aici, pot fi menționate, vidra, pisica sălbatică, chițcanul cu abdomen alb, hermelina, nurca europeană etc.

Lacul Beleu este de fapt o deltă a Dunării în miniatură, cu multă apă şi vegetaţie, având statut de zonă umedă de importanţă internaţională. Un fenomen cu adevărat special este atunci când vin pentru vreo 2-3 săptămâni câteva mii de pelicani. Cârdurile de pelicani comun îşi fac anual apariţia pe Beleu, unde în câteva zile consumă cantităţi însemnate de peşte din lac. După ce poposesc un pic aici, pelicanii îşi continua drumul spre Delta Dunării.

O dată cu pandemia, mulțivizitatori din toatecolțurilețării au „remarcat” parcădintr-odată această oază de liniște și sălbăticie, devenind un important loc de atracție turistică.

Lacul Manta

este cel mai mare lac din Republica Moldova având o suprafața de 2100 ha și este un paradis pentru vieţuitoarele iubitoare de apă, cum ar fi: cormoranul, barza albă, egreta, cocostârcul, stârcul, liştiţă, bâtlan, postârnacul, cocor, pelicanul, pescăruşul, lebede, enot, nutria, ţistarul, vulpe, pisica sălbatică, melci de apă, midii, broaşte ţestoase, mistreţul, căprioarele, nufărul alb, nufărul galben, nurca de apă şi alte specii de plante şi animale incluse în Cartea Roşie a Moldovei, care pot fi întâlnite aici.

De pe Dealul satului Manta se văd ca în palmă bălţile lacului Manta din lunca Prutului: Bădelnicul, Dracile, Rătundul, Lişteavul, Bătcăriile, Tinosul; gârlele – Balacea, Ciortul, Surda. Pretutindeni stufării, grinduri, ostrove (insuliţe) şi popînzaci (insule plutitoare).

Alte resurse acvatice:

  • Lacul Sărat de la Cahul
  • RâulPrut
  • Râul Frumoasa
  • Râul Larga
  • Râul Cahul

Zona Ramsar „Lacurile Prutului de Jos”, desemnată prima zonă Ramsar în Republica Moldova în anul 2000, situată între or.Cahul şi s.Giurgiuleşti. Această suprafaţă umedă este recunoscută la nivel internaţional datorită habitatului de păsări, precum şi a plantelor şi animalelor acvatice. Este una din cele  1600 de zone umede ce fac parte din Convenţia Ramsar

POTENȚIALUL TURISTIC ANTROPIC

POTENȚIALUL TURISTIC ANTROPIC. Structura potențialului turistic antropic este complexă, ea incluzând diferite componente ca: monumente istorice, de artă, religioase, cetăți antice, muzee, centre meșteșugărești ș.a. Printre edificiile culturale din raion putem menționa:

MUZEE

Muzeul Ținutului Cahul fondat în anul 1958. Posedă peste 16 mii de exponate. Clădirea muzeului prezintă valoare istorică așa cum în anul 1858, Bogdan Petriceicu Hasdeu a activat aici în calitate de judecător. Din 1913, aici a fost Liceul de Băieți „Ioan Vodă” iar mai târziu în perioada interbelică, Tribunalul Județean și Primăria orașului Cahul.Complexul Etnografic, deschis în anul 1979,  este format dintr-o căsuţă ţărănească, o şură şi o fierărie de la finele secolului al XIX-lea – începutul secolului XX.Casa tradițională a fost construită în mărimi naturale, respectând stilul tradițional, utilizând ca materii prime lemnul, lutul, apa, paiele, fiind acoperită cu stuf conform tehnicilor vechi.

Date de contact: or. Cahul, str. L.Tolstoi, 4, tel. +373 299 21 471 

Muzeul de Istorie şi Etnografie Plai Natal

Clădirea muzeului a fost construită pentru primărie în anii 1941-1942.Pe parcursul anilor, acea stă clădire a avut mai multe destinații: primărie, comenduire a unității de grănicieri, spital pentru bolnavii de tifos și distrofie, clase pentru școala medie.
Din 1988 devine clădirea Muzeului de Istorie și Studiere a Ținutului din Slobozia Mare.

Muzeul are mai multe săli tematice: lacul Beleu, istoria satului, obiecte meşteşugăreşti, o sală în memoria celor pierduţi în timpul foametei şi în timpul războiului II mondial, precum şi multe informaţii şi acte despre evoluţia social – economică şi culturală a localităţii.

Date de contact: +373 299 61878

Muzeul pâinii din s.Văleni a fost creat în anul 2007, amenajat în stil tradițional, specific localităților din Lunca Prutului. „Colecția de aur” a muzeului o constituie 18 feluri de pâine tradițională care este plămădită și coaptă cu ocazia anumitor sărbători și folosită în cadrul anumitor ritualuri cum ar fi: colacul din poclon, pupăza miresei, colacul de mire, pupăza de soacră mare etc.  Ghidul este o gospodină îmbrăcate în haine tradiționale vorbind despre rolul şi importanţa fiecăreia din ele la diferite sărbători.

În cadrul muzeului se organizează ateliere de lucru în care vizitatorii pot face cunoștință și pot fi implicați în tot procesul de producere a pâinii de la frământarea aluatului până la coacerea pâinii. După ce pâinea este rumenită, se servește cu vin la gura cuptorului conform vechiului obicei „călăhii”. Tot aici se înscenează diferite diferite ritualuri cu participarea colectivelor artistice locale.

Date de contact: +373 794 14 019

Casa Dorului, s.Văleni

o găsim la poalele Dealurilor de aur. Este locul unde poți sta la șezători ca pe timpuri străvechi, poți mânca pe săturate din bucatele tradiționale, poți dansa o horă sau o sârbă ca la sud și încă multe alte activități interesante.

Muzeul este deschis din anul 2013 și a fost gazdă perfectă pentru foarte mulți turiști din țară și de peste hotare. Este defapt un muzeu „viu” pentru că poți să atingi și să folosești (! cu grijă) exponatele, să gătești o mămăligă la cuptor, să torci câteva fuse, să dai cu undița în baltă și mai ales să îți umpli plămânii cu aer curat de țară.

Casa-muzeu amenajată în stilul secolului XIX și este repartizată între odăi specifice perioadei – este vorba de: casa mare, bucătăria și camera de locuit. Cele mai representative exponate sunt: obiecte din lemn, veselă de ceramic din sec. XIX, război de țesut functional din sec. XIX, covoare și costume populare mai vechi de 100 de ani, unelte de muncă din sec. XIX și multe altele.  Date de contact: +373 79017151

Alte muzee:

  • Muzeul de Istorie și Etnografie din Văleni
  • Muzeul satului Giurgiuleşti

BISERICI ȘI MĂNĂSTIRI

BisericaSf.Arhangheli Mihail şi Gavriil”

din Colibaşi a fost construită 1897. Deține două icoane vechi, dintre care  una este icoana „Maicii Domnului”, pictată pe muntele Athos,  de către un calugăr, special pentru această biserică. Lăcașul sfânt este păzit de stejarul din spatele lui, care are aceeaşi vârstă

Biserica„Sf.Nicolae”

din satul Tartaul de Salcie, construită în 1859, ascunde multe taine. În subsolul acestei biserici, în timpul renovării s-a descoperit o cameră, numită „sclep” în care erau 4 cavouri, trei din ele aveau oseminte, unul era gol. Localnicii spun că sunt ale familiei fostului proprietar al satului, boierul Mediu. La poarta bisericii este o cruce din piatră, despre care localnicii spun ca este locul   unde boierul şi-a înmormântat cea  de-a doua cucoană. Pe 22 mai 2009, de hramul bisericii a fost deschiderea oficială a acestei încăperi, care poate fi vizitată de doritori.

Catedrala „Sf.Arhangheli Mihail şi Gavriil”

din Cahul constituie monument de arhitectură de categorie națională. Biserica a fost construită ca urmare a intenţiei guvernatorului Basarabiei P. Fiodorov,  de a construi în oraş o nouă biserică. În 1850 biserica a fost finalizată. În perioada sovietică Catedrala a fost închisă, iar în 1970 a fost transformată în Galerie de artă, filială a muzeului. Abia în 1990, acest lăcaş a fost restaurat.

Biserica de Rit vechi „Acoperământul Maicii Domnului”.

Adepţi ai bisericii de rit vechi, lipovenii, au construit în Cahul lăcaşul lor de cult, în 1882-1892. Biserica a fost construită din cărămidă roşie cu vitralii color şi uşi ferecate, o chilie şi o bibliotecă cu carte veche bisericească din sec. XIX. Clopotniţa s-a năruit, picturile murale nu s-au mai păstrat în varianta lor iniţială. După ce a fost reparată în anul 1913, a fost închisă în 1963, când a fost lichidat şi cimitirul din preajmă, unde erau înhumaţi în morminte comune ostaşi ai războaielor ruso-turce. În 1989 din imboldul preşedintelui de atunci ai respectivei comunităţi religioase, s-a început reconstruirea şi restaurarea bisericii, lucrările fiind încheiate în 1994.

Alte lăcașe mănăstiri:

  • Episcopia Basarabiei de Sud
  • Mănăstirea „Sfântului Cneaz Vladimir”
  • Mănăstirea „Sfânta Treime”
  • Mănăstirea „Pogorârea Duhului Sfânt şi Naşterea Maicii Domnului”

MONUMENTE CULTURAL – ISTORICE

În majoritatea satelor din raionul Cahul există câte un monument consacrat celui de-al II-lea război mondial. În total, numărul lor ajunge la 47 monumente. Printre acestea se includ şi alte monumente importante prin unicitatea pe care o prezintă: Monumentul eroilor luptei de la Larga 1770, instalat în 1914 la Badicul Moldovenesc, Monumentul paraşutiştilor de la Baurci Moldoveni, Monumentul în memoria celor căzuţi în războiul din Transnistria din s.Pelinei. În oraş sunt amplasate mai multe monumente: „Obeliscul” înălţat în anul 1967 în memoria cahulenilor căzuţi în cel de-al doilea război mondial şi a ostaşilor Armatei Roşii răpuşi în august 1944, în luptele pentru Cahul. Complexul memorial al ilegaliştilor cahuleni a fost construit în 1968. „Tancul” a fost inaugurat la 9 mai 1975, cu prilejul aniversării a 30-a a victoriei asupra fascismului. „Tunul” înălţat în memoria ostaşilor diviziei 25 „Ceapaev”, a fost inaugurat la 9 mai 1977. „Avionul” inaugurat la 24 august 1985. 

Valul lui Traian

 este un monument arheologic de importanță internațională, obiectiv care face cunoscută Moldova pe plan mondial. Valul lui Traian are două ramificații: de „jos” are o lungime de 126 km şi se întinde de la satul Vadul lui Isac până la or.Tatarbunar, pe teritoriul ucrainean. Înălţimea valului nu depăşeşte 1,5-3 m. Și valul „de sus”, are lungimea de 138 km, între Leova și Tighina.

Ridicarea Valului de Jos de către romani este doar una din teoriile cunoscute, neexistând o opinie unitară în privința datării respectivului val. Mai ales că nici nu s-au făcut cercetări prea amănunțite în zonă. Oamenii de știință plasează perioada de ridicare a valului într-un interval de timp cuprins între secolul I înaintea erei noastre și secolul VII era noastră. Ba chiar unii vorbesc și de perioada medievală târzie. Există opinia, că Valurile lui Traian sunt vestigiile construcțiilor defensive din epoca împăratului Traian, sau linia de demarcare între teritoriile ocupate de triburile greutunge, geto-daci și trevingi. Până acum nu există o părere unică în ce priveșt proveniența, scopurile și funcțiile valurilor lui Traian.

Abaca cu trei hulubi

a fostinstalată în 2002, în Piaţa Independenţei din oraşul Cahul, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la atestarea documentară a localităţii. Cei trei porumbei de pe abacă reprezintă cele trei dimensiuni ale istoriei oraşului: trecutul, prezentul şi viitorul, fiind inscripţionate şi cele trei denumiri pe care le-a purtat oraşul de-a lungul timpului: Şcheia – Frumoasa – Cahul.

Drumul lui Petru Rareş, s. Văleni.

Un loc absolut pitoresc ce poate fi valorificat în turism este Drumul lui Petru Rareş din Văleni, drum pe unde trecea Petru Rareş cu peştele spre Galaţi, numit şi „Calea Peştelui”. Legenda spune că anume aici era atunci când a aflat că a fost încoronat.

“Drumul lui Petru Rareș” a rămas neafectat, de-a lungul secolelor, ca mărturie a trecutului și istoriei locului. Acest traseu șerpuiește pe o distanță de 9 km printre desișurile de stuf, trestii, sălcii și legende, făcând acces cu celălalt mal al Prutului.

Se spune că pe timpuri, prin aceste locuri, hoinărea marele domnitor al Țării Moldovei (1527-1538 și 1541-1546) cu gonașii săi la vânătoare. Legenda spune că într-una dintre aceste vânători, Petru Rareș a visat Colinele de Aur ale Văleniului închinându-se la el, iar a doua zi a aflat vestea că va deveni domnitorul Moldovei.

În prezent acest traseu a rămas o moștenire istorico-culturală de o importanță incontestabilă pentru Sudul Moldovei.

Au mai fost amenajate două foișoare rustice, primul la intrarea pe traseul turistic Drumul lui Petru Rareș, lângă fântână și al doilea foișor la podul de lemn, se mai spune și la salcia lui Petru Rareș.

Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu”

din or. Cahul fondat în 1987, a fost amplasat în fosta Casă de Cultură – o clădire abandonată după inaugurarea Palatului Culturii. Teatrul a fost fondat de o echipă de artiști, absolvenți ai Universității de Arte din Chișinău.

Pe 14 iulie 1998, o comisie constituită din experți în domeniu a constatat că „pereții portanți și tavanul au fisuri de 80-100 mm apărute în rezultatul ridicării apelor freatice”;  pe 1 august, Ministerul Culturii a dispus că „exploatarea clădirii teatrului se interzice categoric”.

În temeiul  Hotărârii nr.131 din 15 februarie 2000, Guvernul R.Moldova a alocat 100 mii de lei pentru restaurarea filialei de pe str.31 august 9 „b” – sediul fostei Judecătorii Populare oferit teatrului prin decizia din 27 septembrie 1991 a Primăriei orașului. Noua sală de spectacole a fost inaugurată pe 18 februarie 2002.

Este unicul teatru din sudul Moldovei. Teatrul a devenit cunoscut la nivel internaţional, datorită echipei de actori emeriți care au participat la diferite festivaluri teatrale, de unde s-a învrednicit de multe premii. În repertoriul teatrului se regăsesc spectacole pentru copii, matinee, spectacole de comedie și umor. 

În curând, renumitele piese de teatru vor putea fi admirate de pe o scenă nouă și mare din cadrul sediului nou care a început a fi construit în 2016.

Date de  contact: str.31 August 9 b ,+373 299 20475 ;   +373 696 12 258    www.teatrulcahul.md

Universitatea de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul 

este un simbol al oraşului, construită în anii ’50, aceasta reprezintă un adevărat monument arhitectural, păstrând elementele definitorii ale acelor timpuri. Până în 1999, aici a fost sediul Colegiului Pedagogic, care din 1999 a devenit Universitate. Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, fondată la 7 iunie 1999, are ca scop pregătirea şi asigurarea localităţilor din sudul Republicii Moldova cu cadre de înaltă calificare.  Toţi oaspeţii oraşului Cahul, indiferent care este motivul vizitei, nu trec indiferenţi pe lângă acest edificiu deosebit prin stilul arhitectural. Amplasarea Universităţii în centrul oraşului, Piaţa Independenţei, Abaca cu trei hulubi, Havuzurile, toate în complex au devenit un loc deosebit pentru orăşeni, cât şi pentru oaspeţii oraşului, care nu pierd nici o ocazie să imortalizeze această privelişte. www.usch.md

ZONE DE AGREMENT

Potcoava Verde

din satul Slobozia Mare este un centru de echitaţie, unde doritorii au posibilitatea să facă o plimbare pe cai pe teritoriul rezervației ”Prutul de Jos”. La moment, centrul dispune de 7 cai, căruță pentru 8 persoane, 5 corturi. Vizitatorii au posibilitate de a călări în manejul special amenajat, să închirieze corturi, să facă plimbări cu barca, plimbări în rezervație.

Date de contact: +373 696 89 393

La Cotihana

 baza de Odihnă și Agrement este o destinație agroturistică complexă, care a fost concepută în anul 2008 pe o suprafață de 2 ha de teren privat în satul Cotihana din raionul Cahul.  Amenajarea terenului asigură prezența condițiilor naturale necesare de creștere a plantelor de apă și uscat, care bucură prin frumusețea și diversitatea lor. Aici poți admira nuferii albi și galbeni, diverse specii de plante, lebede și rate sălbatice.

Servicii oferite: posibilități pentru pescuit, pregătirea de frigărui, diverse bucate naționale la grătar și cuptor, inclusiv din pește, păsări, legume și verzături crescute pur ecologic pe teritoriul bazei, organizarea diferitor evenimente etc. 

Zona dispune de 7 foișoare pe apă a câte 15 – 60 persoane, 4 lacuri cu pește și raci, barcă. La moment se află în construcție o căsuță pentru 2 persoane, cu toate comoditățile în interior.

Date de contact: +373 688 65 666

Piaţa Horelor

este locul unde în fiecare duminică cahulenii şi oaspeţii oraşului se adună pentru a dansa o horă, o bătută aşa cum se dansează la moldoveni. Tot aici au loc diverse activităţi cu diferite ocazii, competiţii sportive, concerte şi festivaluri de importanţă naţională şi internaţională.

 „Parcul de odihnă orăşenesc Grigore Vieru”

care datează din 1850, în mijlocul căruia este amplasată Catedrala. Parcul este un loc de odihnă pentru toţi locuitorii şi oaspeţii oraşului, fiind dotat cu bănci, cafenea, terasă şi locuri de joacă pentru copii. Din 6 mai 2010, conform deciziei Consiliului Orăşenesc Cahul, parcului Central din oraşul Cahul, i se acordă denumirea de „Parcul de odihnă orăşenesc Grigore Vieru”, iar în 2014 a fost  instalat în parc şi  bustul poetului. Din 2020 au început lucrări de renovare capitală.

Staţiunea balneară „Nufărul Alb” 

este un sanatoriu cu tradiţie în arta medicinală, un centru modern de recuperare a sănătaţii şi dispune de o clinică, un complex hotelier, cu capacitatea de 502 locuri, 400 de camere cu diferit grad de confort: simple, semilux şi lux pentru 1 şi 2 persoane,  un bloc de alimentare şi obiecte cultural-distractive. Apa minerală, pentru uz extern se aplică la tratarea bolilor sistemului nervos, ginecologice, cardio-vascular, aparatului locomotor şi bolilor de piele. Apa minerală potabilă „Nufărul Alb” contribuie la normalizarea secreţiei gastrice, activează eliminarea fierii şi urinei, regulează funcţiile organelor gastrointestinale şi a rinichilor, îmbunătăţeşte metabolismul. Servicii: piscină exterioară, saună, bar, teren de dans, teren sportiv, sală pentru biliard şi jocuri de masă, sală de cinema, oficiu poştal, schimb valutar, frizerie, magazine mixte.

În 2016 pe teritoriul sanatoriului a fost amenajată o salină, unica în Rep. Moldova.

Date de contact:or. Cahul, str. Nucilor, 1, +373 299 23440www.nufarul.md

Fabrici de vin

Ca şi pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în raionul Cahul încă din vremuri străvechi, cultivarea viţei de vie era una din ocupaţiile de bază a mai multor localnici. Un şir de factori prielnici cum ar fi relieful, clima blândă, solurile fertile ş.a, au favorizat dezvoltarea prielnică a acestei ramuri a agriculturii în zona de sud a ţării inclusiv pe teritoriul raionului Cahul. Evident că creşterea viţei de vie pe o mare parte a teritoriului a determinat funcţionarea mai multor fabrici de vinuri: Vinăria ”Bostovan” , SRL RadaciniWines, SA ”Vierul-Vin”, SA ”Vinia Traian” SA ”Fabrica de Vinuri Slobozia Mare”etc.

Beciurile franţuzeşti de la Borceag

care aparţin fabricii de vinuri „Grappe Valley” din Borceag, despre care se spune că au fost construite în 1890, (odată cu fabrica de vinuri), de nişte baroni francezi. Acestea sunt construite din cărămidă roşie, în care temperatura de 12ºC este constantă. Au lăţimea şi înălţimea de 2,5 m, iar ca suprafaţă se întind pe aproximativ 1,6 ha, la suprafaţă fiind instalate 6 ventilatoare, care aerisesc beciul. Tunelul are 9 ramificaţii care în total formează 1000 m, la moment aici se păstrează sticle cu vin începând din anul 1977.

COLECTIVE ARTISTICE

Ansamblul model de dansuri moderne „Iuventa”, ansamblul de muzică şi dans popular „Nufărul”, ansamblul de muzică şi dans „Bobocelul”, ansamblul de dansuri populare „Izvoraş”, ansamblul de dansuri populare „Vălenaşii”, „Crăiţele”, sunt doar câteva dintre acele colective care duc faima meleagurilor nastre în lume și încântă locuitorii și oaspeții orașului la diferite festivaluri și sărbători: Festivalul Internațional Folcloric ,,Nufărul Alb”,Festivalul interetnic naţional „Festivalul etniilor”, Festival folcloric „Duminica la florii”, s. Cîșlița Prut, Ziua naţională a vinului, or.Cahul și multe altele.

STRUCTURI DE CAZARE

Casa Bunicului

din s.Pașcani, este o agropensiune care s-a născut din dragoste – din dragosteafață de familie, față de tradițiilenostre, față de frumusețeaplaiului natal. Aici turistul poate  evada din zgomotul orașului și poate petrece o vacanță în natură. Se poater elaxa citind o carte înhamac, în cel mai curat aer și soare, iar seara poate servi bucate tradiționale moldovenești cu un vin de casă în foișor deschis. Casa Bunicului este locul preferat de odihnă al pescarilor și este alegerea perfectă de vacanță pentru turiști.

Date de contact: +373 76 008 350, www.casabunicului.com

Casa rurală „La bunica Clava”

din s. Văleni, construită acum 60 de ani și restaurată recent, este o bucățică din istoria bunicilor noștri, un crâmpei din cultura și etnografia regiunii de sud a Republicii Moldova. Nu este doar despre acei pereți vechi de lut, construiți cu dăruire și responsabilitate de către rudele strânse în clacă, nici despre truda de a strânge la casa omului cele necesare traiului modest, nici despre zecile de straturi de vopsea de pe ușile casei pe care bunica Clava le-a acoperit an de an cu sârguință.

Casa rurală La Bunica Clava este despre oameni… Despre cei care au dat din mână în mână boțurile de lut până când zidurile au prins contur, este despre cei care au însuflețit aerul dintre ziduri, este despre cei care au sădit copaci și iubire, este despre ei, despre noi și despre oaspeții, cei care au scris, scriu și vor scrie istoria casei.

Vizitatorii au posibilitatea de a parcurge două trasee care au o poveste în spate:

  1. „Peste râpă la vie”
  2. „La Prut la spălatul Lânii”

Date de contact: +373 791 36651

Văleni Eco Village, s. Văleni.

Pornind de la ideea unui muzeu tradițional, complexul a dezvoltat ulterior capacități de cazare ecologică (Pensiunea Casa Dorului), un restaurant amenajat rustic (Restaurantul Dor) și o mică vinărie de familie (Corbu Winery) cu scopul de a oferi pachete turistice bine închegate pentru a putea găzdui grupuri mixte de turiști, atât străini cât și locali. Aici se organizează de asemeni târguri ale meșterilor populari, diferite evenimente de familie (nunți, cumetrii, zile de naștere.) Departe de agitația urbană, căsuțele sunt demne de titulatura “Căsuța din Povești”, decorate în spirit tradițional și construite după reguli străvechi din lut, căsuțele așteaptă să-și găzduiască oaspeții.

Switch The Language