Turismul festivalier, ca fenomen social ce contribuie la dezvoltarea durabilă, reprezintă la etapa actuală, o prioritate pentru majoritatea țărilor lumii. Festivalurile au menirea de a menține, anima și promova cultura, tradițiile și obiceiurile naționale, devenind astfel, o nouă destinație și o sursă pentru turismul festivalier.
Încă din antichitate, evenimentele culturale atrăgeau un număr enorm de spectatori din toate colțurile lumii. În prezent, sunt puțini care nu au auzit încă despre Carnavalul de la Rio, Oktoberfest, Il Carnavale di Venezia, Mardi Gras, Festivalul filmului de la Cannes. Aceste evenimente care au loc anual atrag un număr impunător de turiști și contribuie enorm la promovarea imaginei țării, devenind chiar branduri naționale care au reușit să se impună pe plan mondial.
Preluată din terminologia francofonă, noțiunea de festival reprezintă în esența ei o „manifestare ocazională sau periodică, națională sau internațională, cu caracter festiv, în diverse domenii cultural-artistice: muzică, film, de teatru și balet etc.”. Termenul „turismul de evenimente”, care formalizează legătura între evenimente și turism, a fost inventat în 1980. Turismul de evenimente a fost definit ca „planificarea sistematică, dezvoltarea și comercializarea de festivaluri și evenimente speciale ca atracții turistice, catalizatoare și constructoare de imagine”.
Comunitatea Reni este renumită pentru festivalurile sale etnice, care au făcut orașul Reni cunoscut mult dincolo de granițele sale. Festivalul Găgăuzesc „Stelele lui Budzhak” („Budzhak Ildizi”) are o istorie de peste 15 ani și reprezintă calitativ moștenirea folclorică găgăuză. La festival au participat în repetate rânduri artiști din satele găgăuze din Moldova, Turcia și Bulgaria, etnicii turci și tătari din România și Crimeea. În mod tradițional, la festival participă cele mai bune trupe găgăuzești din satele regiunii Odessa – ansamblul coregrafic popular „Sevda Gul” („Trandafirul iubirii”), ansamblul vocal „Chalikushu” („Cântul păsărilor”), vocalista de renume mondial Natalia Deniz și alții. Comunitatea Teritorială a Reni este de mulți ani capitala Festivalului Mărțișor al Culturii Moldovenești. Festivalul și-a depășit de mult naționalitatea și a devenit un început unificator pentru toți locuitorii regiunii Dunării. Festivalul are loc în prima zi de primăvară și are propriul său simbol național – o butoniere din fire albe și roșii („mărțișor”). În fiecare an, cele mai colorate sate moldovenești sunt selectate pentru festival și sunt invitate trupe din toată Ucraina și de peste hotare. Festivalul Internațional „Bulgaria pentru Ultimii” reunește pe toți cei care iubesc cultura, limba bulgară, păstrează obiceiurile și tradițiile strămoșilor lor. În fiecare an, bulgarii basarabeni așteaptă cu nerăbdare această sărbătoare, care se ține mereu în ajunul Zilei bulgarilor basarabeni (29 octombrie). Ideea acestei sărbători s-a născut în 1938, când Bulgaria a sărbătorit solemn 100 de ani de la sfințirea Bisericii Sfânta Schimbare la Față din Bolgrad. În comunitate există un Club de navigație, unde poți învăța să navighezi cu iahturi și catamarane, există un teren de tenis privat, iar o societate de vânători și pescari poate organiza pescuit adevărat. Compania este condusă de 10 bărci, motor și vâsle. Aceatsa se află în sat. Novosilske, tel . : +38 04840 41957. Este pe teritoriul fostei mănăstiri ortodoxe Sf. Ferapont, din care au supraviețuit două clădiri – o chilie și o anexă.
În raionul Cahul sunt organizate diverse manifestări culturale menite să asigure verticalitatea și continuitatea procesului cultural al multiplelor componente: folclor, muzică, dans, pictură, teatru, literatură, muzee, meșteșuguri populare, turism etc. În acest sens, au loc diverse festivaluri, concerte, zile profesionale ale reprezentanților din diferite domenii, lansări de carte; concursuri locale, raionale, regionale, sărbători naționale. Se susțin activitățile Școlilor de Arte din raion și municipiu prin desfășurarea concursurilor pentru discipolii acestor instituții și susținerea participării lor la concursuri regionale, naționale și internaționale de domeniu. De asemenea, se susține și participarea colectivelor artistice cu titlul model la festivaluri naționale și internaționale.
Cele mai reprezentative activități cultural-artistice:
Cele mai reprezentative participări la festivaluri, gale, concursuri, târguri de nivel național/internațional:
Activități muzeale:
Zone de agrement în raionul Cahul
Potcoava Verde din satul Slobozia Mare este un centru de echitație, unde doritorii au posibilitatea să facă o plimbare pe cai pe teritoriul rezervației „Prutul de Jos”. La moment, centrul dispune de 7 cai, căruță pentru 8 persoane, 5 corturi. Vizitatorii au posibilitate de a călări în manejul special amenajat, să închirieze corturi, să facă plimbări cu barca, plimbări în rezervație.
Date de contact: +373 696 89 393; link Facebook
La Cotihana – bază de Odihnă și Agrement, este o destinație agroturistică complexă, care a fost concepută în anul 2008 pe o suprafață de 2 ha de teren privat în satul Cotihana din raionul Cahul. Amenajarea terenului asigură prezența condițiilor naturale necesare de creștere a plantelor de apă și uscat, care bucură prin frumusețea și diversitatea lor. Aici poți admira nuferii albi și galbeni, diverse specii de plante, lebede și rațe sălbatice.
Servicii oferite: posibilități pentru pescuit, pregătirea de frigărui, diverse bucate naționale la grătar și cuptor, inclusiv din pește, păsări, legume și verzături crescute pur ecologic pe teritoriul bazei, organizarea diferitor evenimente etc.
Zona dispune de 7 foișoare pe apă a câte 15 – 60 persoane, căsuțe simple pentru cazare, 4 lacuri cu pește și raci, barcă. La moment se află în construcție o căsuță pentru 2 persoane, cu toate comoditățile în interior.
Date de contact: +3730688 65 666; link Facebook
Lacul Frumoasa – se află în municipiul Cahul. Printre serviciile oferite sunt: plimbări cu barca, cu motocicleta de apă, teren de volei, frigărui, terasă, bazin pentru copii.
La Izvoare – se află în satul Tartaul de Salcie. Este deosebită prin prezența în zonă a mai multor izvoare, fiecare având câte un nume: Izvorul minunilor, Resan, Izvorul tractoriștilor, Izvorul șoferilor etc., care au fost numite în memoria celor care au executat lucrări de amenajare a izvoarelor. Apele câtorva izvoare se acumulează în lacul din pădure, iar celelalte se scurg în râul Salcia Mică. Aici au loc diferite activități sportive, culturale, manifestări organizate cu ocazia hramului satului etc. Pe teritoriul ei sunt amenajate terase pentru odihna individuală și colectivă. Accesul în această zonă este liber.
Mihăieș – o zonă de agrement amplasată în Taraclia de Salcie, unde proprietarul a transformat râpa satului într-o zonă de agrement. Zona este deosebită prin relieful pe care îl prezintă, prin amplasarea ei (panta de est a satului, lângă stână și pădure). Suprafața ei de 1,5 ha a fost plantată cu brazi, diverse specii de arbori și arbuști, plante și ierburi rare. Adevărata grădină botanică oferă pentru localnici condiții de odihnă, având spații special amenajate din tulpini de copaci.
Piața Horelor, municipiul Cahul, este locul unde în fiecare duminică cahulenii și oaspeții municipiului se adună pentru a dansa o horă, o bătută așa cum se dansează la moldoveni. Tot aici au loc diverse activități cu diferite ocazii, competiții sportive, concerte și festivaluri de importanță națională și internațională. link Facebook
„Parcul de odihnă orășenesc Grigore Vieru”, municipiul Cahul, care datează din 1850, în mijlocul căruia este amplasată Catedrala. Parcul este un loc de odihnă pentru toți locuitorii și oaspeții orașului, fiind dotat cu bănci, cafenea, terasă și locuri de joacă pentru copii. Din 6 mai 2010, conform deciziei Consiliului Orășenesc Cahul, parcului Central din orașul Cahul, i se acordă denumirea de „Parcul de odihnă orășenesc Grigore Vieru”, iar în 2014 a fost instalat în parc și bustul poetului. Din 2020 au început lucrări de renovare capitală.
Agenda culturală a Galațiului cuprinde o varietate de evenimente care se desfășoară anual, și putem vorbi de o serie de festivaluri devenite deja tradiție: concerte, spectacole de teatru, film, dans, operă, expoziții. Aceste festivaluri se bucură de un succes deosebit și de participare națională și chiar internațională, fiind organizate anual la Galați.
Festivalul Internațional ”Leonard”. Începând cu anul 2004, în perioada noiembrie – decembrie, la Galați are loc Festivalul Internațional „Leonard” care înglobează spectacole de operă, operetă și revistă, concerte simfonice.
Festivalul National de Comedie „Fani Tardini”. Octombrie – noiembrie este intervalul în care Teatrul Dramatic „Fani Tardini” organizează un adevărat maraton de spectacole, care mai de care mai atractive și care includ cele mai noi și mai bune producții. Nu trebuie să omitem faptul că acesta are peste 40 de ani de existență fiind primul teatru din România care a înființat un festival de comedie competitiv.
Festivalul Internațional de Animație “Gulliver”. Teatrul de Păpuși Gulliver, în parteneriat cu Primăria Municipiului Galați și Consiliul Local Galați organizează în luna mai, cel mai longeviv festival de teatru de animație din întreaga țară: Festivalul Internațional de Animație Gulliver din Galați. Teatrul de Păpuși „Gulliver” din Galați a fost fondat în 1952 și este una dintre cele mai prestigioase instituții de teatru pentru copii din România. Festivalul este apreciat ca o ”efervescență artistică în care trupele participante, atât din țară cât și de peste hotare, își dau măsura talentului lor spre deliciul publicului”.
Festivalul Internațional de Fanfare „Iosif Ivanovici”. Timp de peste 17 ani în luna august are loc tradiționalul Festival Internațional de Fanfare „Iosif Ivanovici”, fiind organizat de Centrul Cultural ”Dunărea de Jos”.
Festivalul Internațional de Fanfare ”Iosif Ivanovici”. Acesta promovează formații deja consacrate care se bucură de admirația publicului, dar încurajează și participarea unor orchestre mai tinere. Calitatea tehnică a interpretării, instrumentele și repertoriul variat de la marșuri, valsuri, uverturi, selecțiuni din opere și operete, muzică ușoară și populară fac ca acest eveniment să fie apreciat de toate categoriile de vârstă.
Festivalul Internațional de Folclor „Doina Covurluiului”. Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” sub egida Consiliului Județului Galați și a CIOFF – UNESCO organizează anual, în luna august, Festivalul Internațional de Folclor ”Doina Covurluiului” aducând în același loc ansambluri consacrate atât din România cât și din străinătate. Gazdă a festivalului, ansamblul ”Doina Covurluiului” adaugă continuu în patrimoniul său comori din toate zonele reprezentative naționale, în jurul unui nucleu de dansuri și cântece autentice de Covurlui.
Festivalul de Film „Modern Movie”. De peste 12 ani Festivalul de Film „Modern Movie” invită în luna iulie gălățenii, si nu numai, la proiecții de film în aer liber, accesul fiind gratuit, un proiect derulat de Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galați.
Danube Rock Festival. Primăria municipiului Galați și Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” organizează anual pe stadionul Dunărea, ”Danube Rock Sounds”, o sărbătoare a sunetelor de chitare, tobe, bas și clape, unde muzica artiștilor prezenți electrizează de fiecare dată publicul gălățean. Din cauza pandemiei, în ultimul an, organizatorii au permis accesul exclusiv persoanelor vaccinate cu ambele doze sau a celor au prezintat dovada unui test negativ.
Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Tudor Pamfile”. În luna decembrie se desfășoară Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Tudor Pamfile”. Cu o tradiție de peste 30 de ediții, festivalul reunește ansambluri folclorice din județul Galați, din țară, dar și din Republica Moldova.
Datinile si obiceiurile moștenite de la străbuni adună laolaltă participanți care se bucură de colinde interpretate de ansambluri formate din persoane cu vârste diferite. Cei trecuți de-a doua tinerețe încearcă să ii învețe pe copilași tradiția cu capra, ursul și cu colinda, in speranța că aceste obiceiuri vor fi duse mai departe.