Gastronomia este studiul relației dintre cultură și alimentație. Deseori se greșește considerând că termenul gastronomie se referă exclusiv la arta de a găti. Nu se poate spune întotdeauna că un bucătar este de asemenea și un gurmand. Din punct de vedere etimologic, cuvântul „gastronomie” este derivat din greaca antică, γαστήρ (gastér) semnificând „stomac” și νόμος (nómos) – „cunoaștere” sau „lege”. Gastronomia studiază diverse componente culturale ce au alimentația și mâncarea, în general, ca element de bază. Astfel, ea este relaționată cu Artele frumoase și Științele sociale în termeni de cultură, și cu Științele naturale referitor la aparatul digestiv al corpului uman.
Principalele activități ale unui gurmand includ descoperirea, gustarea, experimentarea, cercetarea, înțelegerea și documentarea în scris a alimentelor și mâncărurilor. Gastronomia este, prin urmare, o activitate destul de complexă. Urmărind cu atenție, oricine va descoperi că în jurul mâncărurilor există dans, teatru, pictură, sculptură, literatură, arhitectură și muzică. Mai mult, există fizică, matematică, chimie, biologie, geologie, agronomie, precum și antropologie, istorie, filosofie, psihologie și sociologie.
În ultimii ani s-au organizat o serie de festivaluri gastronomice extrem de diversificate. Acestea sunt o adevărată provocare pentru gurmanzi și pofticioși, care nu pot sta la distanță de aromele și preparatele apetisante.
Comunitatea Teritorială Reni este o regiune în care se împletesc tradițiile culinare ale ucrainenilor, bulgarilor, grecilor, albanezilor, moldovenilor și a altor câteva zeci de națiuni. Există sate și orașe, unde se mai păstrează rețete unice, care au câteva sute de ani.
Perioada ocupației otomane a influențat puternic tradițiile popoarelor gurmande din Basarabia – au existat preparate din bucătăria turcească, arabă, persană și greacă.
În satele bulgare din Comunitatea Teritorială a Reniului, pasionații turismului gastronomic vor putea încerca ciorba tradițională (ciorbă), tocană (tocană de carne), kebab (delicii din carne preparate la foc deschis), dolma (struguri umpluți, suc propriu. ), carne tânără de miel (coaptă la cuptor cu bulgur), melina (foietaj subțire, copt cu brânză) și multe altele.
În regiune există și multe preparate interesante de origine moldovenească. Merită să începeți cu plăcintă un plic de aluat proaspăt cu diferite umpluturi. Un alt fel de mâncare emblematic este mămăligă gătită din făină de porumb cu tocană. De obicei se servește cu brînză. Printre mâncărurile populare ale bucătăriei moldovenești trebuie remarcate sunt și micii (cârnați suculenți de vită cu condimente, usturoi și sifon), dulceață de roșii verzi, zamă (ciorbă de cvas moldovenescă servită cu ou crud și smântână), naut cu carne de porc, orez cu varză murată și pui, carne de porc prăjită, (înmuiată în prealabil în vin) cu sosul ei (sos moldovenesc de bulion, usturoi și sare) și multe alte preparate din carne gătite la grătar – un grătar gros de metal peste cărbuni încinși.
Bucătăria găgăuză are multe în comun cu bucătăriile altor popoare din regiune. Varietatea felurilor de mâncare de pe masă este facilitată de clima blândă a Basarabiei, de rădăcinile rurale ale multor găgăuzi, precum și de dragostea pentru sărbătorile lungi și bogate. Bucătăria găgăuză are multe feluri de mâncare din lapte, tot felul de carne și brânză. Un loc important îl ocupă produsele din făină, în special plăcintele de foietaj cu brânză („kiwirma”). Mâncărurile naționale includ „gezlemya” (plăcinte cu brânză coapte din restul de aluat de drojdie, după ce ați introdus cea mai mare parte a pâinii de casă la cuptor, sau prăjite într-o tigaie cu aluat proaspăt), „patchu” (jeleu de pasăre), „fasole” (fasole), denumirea comună a mâncărurilor din fasole), „kabakli” (mâncare de desert, care sunt rulouri de dovleac), „suana”, „saarma” (rulouri de varză cu frunze de struguri cu smântână), murături Gagauz – „murături”. Roșiile și ardeii sunt utilizate pe scară largă pentru a face sos iute.
Bucătăria moldovenească reprezintă o sinteză a bogățiilor naturale ale meleagului nostru – cereale, legume, fructe. Vităritul tradițional pe de o parte, și amplasarea specifică la frontieră dintre țări cu culturi diferite pe de altă poarte, au influențat sistemul alimentar al moldovenilor în perioade diferite ale istoriei. O influență mare asupra artei culinare în raionul Cahul a avut-o bucătăria turcească. Ca rezultat, astăzi gastronomia atrage nu numai printr-o paletă gustativă, care se bazează pe o varietate largă de bucate din legume, carne de porc, de miel, vită, pasăre, dar și printr-un arsenal bogat de tehnici de prelucrare culinară a produselor, preluat de la țările vecine.
Cu toate acestea însă, gastronomia s-a dezvoltat ca una originală, deosebită, având caracteristici specifice individuale, reușind să îmbine metodele culinare și combinații de produse, incompatibile la prima vedere (carne cu fructe, deserturi cu vin, fructe marinate etc). Sunt puține bucatele moldovenești în care nu se folosesc legumele. Legumele se fierb, se coc, se înăbușă, se prăjesc, se sărează. Se consumă ca mâncare separată și ca garnitură. Legumele se prepară în combinație cu toate tipurile de carne (de vită, de porc, de miel, de pasăre, pește). Tot ele se utilizează ca umplutură pentru copturile tradiționale (învârtite, plăcinte).
În calitate de condimente în bucătăria moldovenească se utilizează usturoi, piper negru, paprica. De asemenea, se folosește din belșug verdeața proaspătă, mărarul, pătrunjelul, prazul, țelina. Din timpurile cele mai vechi pe masa moldovenilor se servește brânza, care se face în salamură în condiții de casă. Brânza se utilizează nu numai ca aperitiv, dar și în calitate de ingredient la diferite bucate din legume, ouă, aluat și carne.
Cu toate că porumbul a apărut în Moldova relativ recent (sfârșitul secolului al XVII-lea), el ocupă un loc important în meniul moldovenilor. Porumbul tânăr (în lapte) se coace pe jăratic, se fierbe. Se utilizează la prepararea supelor, salatelor etc. Din făina de porumb se prepară vestita mămăligă, care la rândul său a dat naștere unui compartiment aparte în gastronomie. Mămăliga este prăjită, coaptă, umplută, consumată ca fel de mâncare aparte și în calitate de garnitură. Combinată cu faina de grâu, se folosește la prepararea unui sortiment larg de produse de patiserie și cofetărie.
În afara de metode tradiționale de preparare a bucatelor (fierbere, prăjire, înăbușire), prepararea bucatelor la foc deschis este îndrăgită de moldoveni – la grătar. Astfel se prepară toate tipurile de carne (de regulă, marinată în vin), pește, legume, ciuperci și chiar în unele cazuri, fructe. Pentru a le păstra sucul și a le conferi aromă, anumite bucate se coc în frunză de viță-de-vie, nuc, varză. Nu mai puțin originală este și masa de desert a moldovenilor. Varietatea mare de fructe, vinuri de desert, nuci au permis apariția unui număr mare de combinații în formă de jeleuri, sucuri, dulcețuri și compoturi, fructe umplute cu nuci, fructe în vin, colțunași, plăcinte, copturi.
O poveste culinară impresionantă, găsim în satul Slobozia Mare La Tanti Masha, care începe cu peste 30 de ani în urmă, atunci când ea a început a găti în bucătăria unei brigăzi, apoi a școlii medii din sat, ca în final să ajungă bucătar, apoi bucătar-șef la tabăra din localitate.
Fiind la vârsta pensionării, dar cu sufletul mereu tânăr și dornic de aventură, cu suportul familiei și cu un mic grant din partea GAL LDPJ, a luat naștere și brandul și mica afacere.
Cei peste 30 de ani și miile de nunți, cumetrii, ceremonii la care a gătit o multitudine de rețete tradiționale și inedite, europene, rețete moștenite de la bunica și străbunica, au făcut că Tanti Masha să fie un maestru gastronomic al zonei.
Începutul pandemiei a adus primii turiști, dar și primii pași pentru înregistrarea casei rurale, unde pot fi cazați că 7-8 persoane și care au parte de un răsfăț culinar cu specialități care se găsesc doar în Lunca Prutului de Jos, iar unele doar la Slobozia Mare, fiind reinventate sau păstrate de tanti Masha.
Mâncăruri din pește, carne de miel, pasăre (și bibilica), brânzeturi locale, specialități cum ar fi cuscuți, dumata, boiaua de ardei dulce sau iute, zacusca din legume coapte (nu prăjita!), în general produse locale, multe de la mici producători locali, din propria gospodărie și nu în ultimul rând renumitele dulcețuri, care iau naștere în laboratorul gastronomic Tanti Masha impresionează pe oricine pășește pragul gospodăriei.
Cu un pic de căldură sudică a sufletului mărinimos cu care sunt înzestrați de obicei oamenii de la Sud, toate acestea îmbie, atrag, fac oaspeții să se simtă de-ai casei.
Chiar și cei mai pretențioși, cu convingeri alimentare mai noi (vegetarieni, vegani) găsesc pe plac ce pregătește Tanti Masha, care știe să atragă, să surprindă plăcut pe oricine vine aici.
La Tanti Masha nu e doar despre servicii de alimentație și cazare, despre locurile de pe malul Prutului, lacul Beleu sau dealul Saraienilor, e despre a simți unicitatea și căldura Sudului, dar și a fi parte pentru câteva zile din viața de la Sud!
La Tanti Masha – Rețete de familie de generatii. Vino să guști din mozaicul gastronomic al Prutului de Jos.
Restaurantul din incinta Pensiunii Casa Bunicului din satul Pașcani, așteaptă vizitatorii pentru ai delecta cu cele mai savuroase bucate tradiționale. Situat în inima satului, într-un peisaj specific din Lunca Prutului, oaspeții au posibilitatea să guste din bucatele pregătite și servite cu dragoste de către gospodarii pensiunii. Iar pasionații de arta culinăritului pot să își manifeste abilitățile gătind la cuptor, la grătar sau ceaun chiar în curtea pensiunii.
Rețeta vedetă a casei este friptura de miel gătită pe abur și vin alb din crama pensiunii. Gătită la foc încet pentru a scoate în evidență toate aromele, această friptură este nelipsită pe mesele de sărbătoare.
Meniul pensiunii este alcătuit doar din bucate tradiționale: zeama de găină, sarmale și ardei umpluți, răcitura (piftia), tocănița din carne de porc, peștele copt, plăcintele cu brânză sau cu dovleac, mulele (clăitele cu brânză dulce).
Nelipsită din meniu este ciorba de pește gătită „ca la carte” așa cum știu mai bine pescarii din Lunca Prutului. Peștele are un gust dulciu așa cum este pescuit chiar în lacurile din satul Manta.
Toate bucatele au un gust atât de rafinat pentru că sunt pregătite exclusiv din produse proaspete furnizate din gospodăriile din satul Pașcani cât și din satele vecine: Manta, Vadul lui Isac, Colibași. Laptele folosit la prepararea bucatelor provine de la vacile care pasc iarba chiar pe malul Prutului. Carnea de miel se furnizează la comandă de la stâna satului. Peștele este zilnic proaspăt pescuit de localnicii din sat. Legume și fructe crescute ecologic. Toate acestea asigură savoarea bucatelor care au aromă de tradiție.
Gazdele au grijă ca gustul delicat al bucatelor fie însoțit și de un vin de cel mai bun soi produs din strugurii crescuți în podgoriile gospodăriei, procesat și maturat în crama proprie sub marca „Vinuri de Pașcani”.
https://casabunicului.com/ https://www.instagram.com/pensiuneacasabunicului/ Contacte: s. Pașcani, tel. +37379072373
ALIMENTAȚIE. Restaurantul „ Dor” le face cunoștință turiștilor cu adevărata bucătărie tradițională moldovenească. Bucate gătite pe vatră sau în cuptor, din legume și fructe cultivate ecologic, din carne crescută în curtea gospodăriei sau cumpărată de la fermierii locali, îi fac pe toți ce au gustat din ele să se îndrăgostească iremediabil. Bucatele pot fi servite în foișorul special amenajat care poate găzdui evenimente până la 100 persoane.
Notă! E nevoie de o rezervare prealabilă: +37379017151
complex.valeni@yahoo.com, https://ro-ro.facebook.com/complexvaleni/